PENYULUHAN PENGGUNAAN PUPUK KOMPOS SAMPAH ORGANIK UNTUK TANAMAN UBI KAYU PADA KELOMPOK TANI

Authors

  • Sri Mulyati Universitas Jambi
  • Hasriati Nasution Universitas Jambi
  • Yusfaneti Yusfaneti Universitas Jambi
  • Anis Tatik Maryani Universitas Jambi

DOI:

https://doi.org/10.33558/devosi.v5i2.9582

Keywords:

Compost, Extension, Farmer Group

Abstract

The sumber rezeki farmer group grows a lot of cassava plants because they can be used as food and a source of income, but the yield of cassava plants is still very low, while national production has reached high figures. The service method applies counseling and demonstration. Counseling is carried out in the form of material counseling and direct demonstration in the field for 7 months starting from a preliminary survey, determining the schedule and implementing counseling in making compost fertilizer from organic waste materials and its use for cassava plants planted on the ground in the field. The extension was carried out in two stages, namely providing material information on how and the benefits of making compost fertilizer on cassava plants in the Sumber Rezeki Farmer Group in Mendalo Darat Village, Muaro Jambi Regency. Based on the results of the counseling, the Sumber Rezeki Farmer Group was very enthusiastic in participating in the counseling held by the service team from the Faculty of Agriculture, Jambi University. Where farmers who are members of the Sumber Rezeki farmer group feel satisfied and enthusiastic and can add skills in making organic waste compost so that they can reduce the cost of buying fertilizer for cassava plants.

Author Biographies

Sri Mulyati, Universitas Jambi

Ir. Sri Mulyati, M.P. 

Deskripsi: adalah Lektor Kepala di program study Agroekotehnologi bidang keahlian Ilmu Penyakit Tanaman dan masih aktif mengajar di Universitas Jambi

Hasriati Nasution, Universitas Jambi

Ir. Hasriati Nasution, M.P

lektor di fakultas Pertanian Universitas Jambi. bidang keilmuan Ilmu Konservasi Tanah dan Air.

Yusfaneti Yusfaneti, Universitas Jambi

Asisten Ahli, mengampu mata kuliyah Pendidikan Agama beberapa Prodi di Fakultas Universitas Jambi.

References

Afandi, F. N., Siswanto, B., & Nuraini, Y. (2015). Pengaruh Pemberian Berbagai Jenis Bahan Organik Terhadap Sifat Kimia Tanah Pada Pertumbuhan Dan Produksi Tanaman Ubi Jalar Di Entisol Ngrangkah Pawon, Kediri. Jurnal Tanah Dan Sumberdaya Lahan, 2(2), 237–244.

Ekawandani, N., & Kusuma, A. A. (2019). Pengomposan Sampah Organik (Kubis Dan Kulit Pisang) Dengan Menggunakan Em4. Jurnal Tedc, 12(1), 38–43.

Feliana, F., Laenggeng, A. H., & Dhafir, F. (2014). Kandungan Gizi Dua Jenis Varietas Singkong (Manihot Esculenta) Berdasarkan Umur Panen Di Desa Siney Kecamatan Tinombo Selatan Kabupaten Parigi Moutong. Jurnal E-Jipbiol, 2(3), 1–14.

Handayanto, E., Muddarisna, N., & Fiqri, A. (2017). Pengelolaan Kesuburan Tanah. Universitas Brawijaya Press.

Harsita, P. A., & Amam, A. (2019). Analisis Sikap Konsumen Terhadap Atribut Produk Olahan Singkong. Agrisocionomics: Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian, 3(1), 19–27.

Malikhatun, I., Putra, P., & Tirtajaya, M. D. (2021). Penyuluhan Perencanaan Manajemen Dana Desa. Devosi, 2(1), 10–14.

Mirwan, M. (2015). Optimasi Pengomposan Sampah Kebun Dengan Variasi Aerasi Dan Penambahan Kotoran Sapi Sebagai Bioaktivator. Teknik Lingkungan, 4(6), 61–66.

Mustafa, A. (2015). Analisis Proses Pembuatan Pati Ubi Kayu (Tapioka) Berbasis Neraca Massa. Agrointek: Jurnal Teknologi Industri Pertanian, 9(2), 118–124.

Ningrum, W. A., Khatimah, H., & Putra, P. (2022). Pengelolaan Sampah Organik Menjadi Pupuk Kompos. An-Nizam, 1(2), 20–28.

Nisah, K., Afkar, M., & Sa’diah, H. (2019). Analisis Kadar Protein Pada Tepung Jagung, Tepung Ubi Kayu Dan Tepung Labu Kuning Dengan Metode Kjedhal. Amina, 1(3), 108–113.

Nurhidayah, S., Basri, H., Putrianika, P., & Widyowati, D. D. (2024). Sinergitas Dan Kolaborasi Terhadap Pembangunan Desa Melalui Program Kuliah Kerja Nyata Di Kabupaten Bekasi. Devosi, 5(1), 36–46.

Nurhidayah, S., Putra, P., Basri, H., Khoiriyah, U., Putrianika, P., & Desty Widyowati, D. (2023). Pelatihan Budidaya Maggot Dan Potensi Pasar Di Indonesia Melalui Cybermarketing Untuk Meningkatkan Peluang Bisnis. Devosi, 4(2), 156–168. Https://Doi.Org/10.33558/Devosi.V4i2.7929

Putra, P., Putrianika, P., Nurhidayah, S., Basri, H., Ridwan, R., & Widyowati, D. D. (2022). Gerakan Ecovillage Berbasis Sabilulungan Konservasi Lahan Greenbelt Waduk Jatigede. Devosi, 3(2), 33–39.

Rahayu, N. I., Candra, M., & Zalukhu, P. S. (2022). Pengolahan Sampah Organik Rumah Tangga Menjadi Pupuk Ramah Lingkungan Kelurahan Simpang Baru. Jurnal Pengabdian Untukmu Negeri, 6(1), 180–186.

Saraswati, R., & Praptana, R. H. (2017). Percepatan Proses Pengomposan Aerobik Menggunakan Biodekomposer. Perspektif, 16(1), 44–57.

Sari, Fi. D. N., & Astili, R. (2018). Kandungan Asam Sianida Dendeng Dari Limbah Kulit Singkong. Jurnal Dunia Gizi, 1(1), 20.

Tumewu, P., Paruntu, C. P., & Sondakh, T. D. (2015). Hasil Ubi Kayu (Mannihot Esculenta Crantz.) Terhadap Perbedaan Jenis Pupuk. Jurnal Lppm Bidang Sains Dan Teknologi, 2(2), 16–27.

Widiyaningrum, P., & Lisdiana, L. (2015). Efektivitas Proses Pengomposan Sampah Daun Dengan Tiga Sumber Aktivator Berbeda. Rekayasa: Jurnal Penerapan Teknologi Dan Pembelajaran, 13(2). Https://Journal.Unnes.Ac.Id/Nju/Rekayasa/Article/View/5604

Downloads

Published

2024-09-06