SISTEM MANAJEMEN PEMANTAUAN KEBUTUHAN GIZI ANAK DALAM MASA PERTUMBUHAN DI DESA KARANGJAYA

  • Indra Adi Budiman Universitas Majalengka
  • Herman Chaniago Universitas Negeri Jakarta
  • Dindin Abidin Universitas Islam 45
  • Adli Azhari Universitas Islam 45
  • Rizki Ridha Kusuma Universitas Islam 45
Keywords: Child, Monitoring, Nutritional Needs

Abstract

Karangjaya Village is a rural village where people work in agriculture or small businesses. The majority of the population lives below the poverty line, and access to health services and nutritious food is limited. As a result, child health is a major concern in Karangjaya Village with high rates of malnutrition and stunting in children under five years old. The aim of the community service is to help support an effective and efficient nutrition monitoring programme, so as to help reduce malnutrition and better manage children's health. The method of implementing the service applies counselling in the form of organising seminars for 20 mothers in Karangjaya Village. The results showed an increase in community knowledge about healthy eating patterns, which is expected to reduce the number of malnutrition in Karangjaya Village. Monitoring and evaluation showed positive results, with some children showing improved nutritional status after receiving appropriate treatment. Thus, the nutrition management system in Karangjaya Village contributes significantly to improving children's health and nutrition.

References

Aeni, N. (2021). Pandemi covid-19: Dampak kesehatan, ekonomi, & sosial. Jurnal Litbang: Media Informasi Penelitian, Pengembangan Dan IPTEK, 17(1), 17–34.
Afrinis, N., Indrawati, I., & Raudah, R. (2021). Hubungan.Pengetahuan.Ibu, Pola Makan dan Penyakit.Infeksi Anak dengan Status.Gizi Anak Prasekolah. Aulad: Journal on Early Childhood, 4(3), 144–150. https://doi.org/10.31004/aulad.v4i3.99
Ahsan, F., Rahmawati, N. Y., & Alditia, F. N. (2020). Lawan Virus Corona: Studi Nutrisi untuk Kekebalan Tubuh. Airlangga University Press.
BAPPEDA. (2023). Analisis Masalah dam Potensi di Wilayah Kecamatan Muaragembong, Pebayuran dan Cabangbungin Kabupaten Bekasi.
Christina, C., Gunawan, G., Sultanea, R., Lestari, D., Azizah, U., Haniifah, H., Yulatifah, T., Fatimah, R., Muzaki, A., & Munir, M. (2022). Pola Asuh Orangtua Dan Kurangnya Gizi Anak Penyebab Stunting Di Desa Karangduwur, Kalikajar, Wonosobo. Jurnal Pengabdian Masyarakat Madani (JPMM), 2(2), 188–195.
Danapriatna, N., Ramadhan, M. F., Putra, P., & Zhafiraah, N. R. (2023). Stunting and Quality of Life: The nexus between Malnutrition, Community Empowerment and Economic Development. Entrepreneurship and Community Development, 1(2), 76–81. https://doi.org/10.58777/ecd.v1i2.134
Desiplia, R., Indra, E. N., & Puspaningtyas, D. E. (2018). Asupan energi, konsumsi suplemen, dan tingkat kebugaran pada atlet sepak bola semi-profesional. Ilmu Gizi Indonesia, 2(1), 39–48.
Djauhari, T. (2017). Gizi dan 1000 HPK. Saintika Medika, 13(2), 125–133.
Hita, I. P. A. D., Ariestika, E., & Pranata, D. (2020). Hubungan Status Gizi Terhadap Tingkat Aktivitas Fisik PMI Selama Masa Karantina Covid-19. Jurnal Mens Sana, 5 (2), 146–156.
Kementerian Kesehatan Indonesia. (2013). Peraturan Menteri Kesehatan Nomor 75 Tahun 2013 tentang Angka Kecukupan Gizi yang Dianjurkan Bagi Bangsa Indonesia. Kementerian Kesehatan Indonesia.
Kuswari, M., Gifari, N., Putra, S. M., & Himarwan, A. (2021). Hubungan Antara Asupan Zat Gizi Makro Dengan Persentase Lemak Tubuh Pada Atlet Sepak Bola Profesional. Jurnal Pangan Kesehatan Dan Gizi Universitas Binawan, 1(2), 70–77. https://doi.org/10.54771/jakagi.v1i2.159
La Ode Alifariki, S. K. (2020). Gizi Anak dan Stunting. Penerbit LeutikaPrio.
Lestari, Y. N. A., & Amin, N. (2019). Hubungan Status Gizi, Tingkat Kecukupan Energi dan Zat Gizi dengan Kecepatan pada Atlet Hockey Kota Surabaya. Sport and Nutrition Journal, 1(1), 19–26.
Nurhidayah, S., Basri, H., Ridwan, R., Putrianika, P., Widyowati, D. D., & Khoiriyah, U. (2023). Penyuluhan Perubahan Pemahaman Dalam Pencegahan Dan Penurunan Stunting Di Kecamatan Batujaya Karawang. DEVOSI, 4(1), 70–80.
Ramadhani, A. S., Azizah, W., Selpiyani, Y., & Khadijah, K. (2022). Bentuk-bentuk Stimulasi Pada Anak Dalam Perkembangan Motorik Anak Usia Dini di RA. Jurnal Pendidikan Dan Konseling (JPDK), 4(3), 2360–2370.
Rismayanthi, C. (2015). Sistem energi dan kebutuhan zat gizi yang diperlukan untuk peningkatan prestasi atlet. Jorpres (Jurnal Olahraga Prestasi), 11(1), 109–121.
Setiyaningrum, S., & Duvita Wahyani, A. (2020). Hubungan Pengetahuan Dan Sikap Ibu Keluarga Sadar Gizi Dengan Status Gizi Anak Balita. Jurnal Ilmiah Gizi Kesehatan), 1(2), 33–40.
Vania, E. R., Pradigdo, S. F., & Nugraheni, S. A. (2018). Hubungan gaya hidup, status gizi dan aktivitas fisik dengan tingkat kesegaran jasmani (studi pada atlet softball perguruan tinggi di Semarang tahun 2017). Jurnal Kesehatan Masyarakat (Undip), 6(1), 449–457.
Published
2024-03-29